Wat is dating?

Datum bijgewerkt: 11 april 2023

Het Nederlandse woord voor dating is hofmakerij. Hierin zit de betekenis van het proces wat met doorloopt bij het zoeken van een geschikte (huwelijks)partner. Door de eeuwen heen heeft het woord iets aan kracht ingeboet, maar de intentie van het gehele daten is nog steeds hetzelfde: het vinden van een geschikte partner.

Dating is te vergelijken met het plaatsen van contactadvertenties zoals dat decennia lang gebruikelijk was in kranten. Bij de opkomst van internet waren persoonlijke advertenties een niche in de markt. Rond de jaren 90 werd dating via internet en telefoon gebruikt om via 06 nummers in contact te komen met dames van lichte zeden.

In de afgelopen decennia heeft dating via internet een sterke groei doorgemaakt. Evenals het aantal singles. Dating via internet is tegenwoordig een sociaal geaccepteerd verschijnsel en is niet “ eng” of “vreemd” meer. In Amerika schat men dat tegenwoordig 50% van de singels via internet aan hun partner komt.

Op internet zijn er talloze sites waarbij je met andere singles in contact kunt komen. Er zijn veel soorten dating te vinden en de manieren waarop je date kan je zelf aanpassen aan je eigen wensen. Denk hierbij aan selectie op onderwijsniveau en etniciteit.