Onderzoek naar dating wees uit dat…

Datum bijgewerkt: 9 februari 2023

Dating is niet aan de aandacht van wetenschappers ontsnapt. Er zijn binnen de wetenschap personen die de positieve kanten hebben onderzocht maar ook onderzoekers die de negatieve gevolgen in kaart hebben gebracht.

Psychologe Pieternel Dijkstra (AD.nl 2003) denkt dat internetdaten mensen eerder uit elkaar drijft: “Via internet kun je veel doelbewuster selecteren, maar dit kan ook in je nadeel werken. Wanneer mensen op grote schaal via internet contact zoeken, dan loop je het gevaar dat ze alleen nog maar in hun eigen straatje denken. Ze staan niet meer open voor andere meningen en mensen. Dat is niet erg sociaal. Als je uitgaat sta je voor meer mogelijkheden open. In de kroeg hebben mensen een bredere kijk op hun omgeving dan via het internet. Internetdatingbureaus vernauwen je beeld.”

Dr. J. Gavin van de University of Bath verricht veel onderzoek naar naar i-dating. Hierbij kwam hij met enkele opmerkelijke resultaten. Lees ze door en doe er je voordeel mee:

– Chatten levert een belangrijke bijdrage aan het on line kennismaken: degene die dat wel deden leerden elkaar beter kennen dan degenen die de contacten bij e-mail lieten.
– Hoe intensiever het telefonisch contact voorafgaand aan de ontmoeting was, des te groter de kans op succes.
– De relaties duurden vervolgens gemiddeld zeven maanden, en voor 18 procent meer dan een jaar.
– Webcams worden zelden tot nooit gebruikt.
– Diegenen die cadeautjes uitwisselden of brieven op papier schreven voor het de eerste ontmoeting waren succesvoller.