Dit is de ultieme gids voor dating etiquettes

Datum bijgewerkt: 11 april 2023

Je wil gaan daten, maar je hebt het nog nooit gedaan of je hebt al een poosje niet gedaan. Dan kan het best spannend en ook uitdagend zijn om weer op date te gaan. Je kunt vast en zeker wat tips gebruiken, maar daar zoomen we in onze blog niet op. Nee, in onze blog vertellen we juist meer over date etiquette en welke regels je moet volgen om je date te laten slagen.

Iemand op date vragen

Er zijn geen spelregels als je iemand op date wil vragen terwijl je daarover twijfelt. Wat is het geschikte moment, is het raar om hem of haar op date te vragen als je iemand nog niet zo goed kent en dan heb je ook nog eens te maken met de onzekerheid of iemand wel ‘ja’ zal zeggen als je hem of haar mee uit vraagt. We hebben een goed antwoord voor je, want maak het niet gecompliceerder dan het is. Ieder moment is geschikt, een date is juist bedoeld om iemand beter te leren kennen en ‘nee’ heb je en ‘ja’ kun je krijgen.

Toon initiatief

Oké, de stoute schoenen zijn aangetrokken, je hebt iemand mee uit gevraagd en diegene heeft ook ‘ja’ gezegd. Goed gedaan! Door naar stap 2 en dat is de date inplannen. Natuurlijk moet je het eens worden over de dag en het tijdstip, maar toon wel initiatief in wat jullie dan gaan doen. Dat komt namelijk zelfverzekerd over en je kunt je date ook op een positieve manier verrassen. Draai er niet eeuwig omheen en vraag niet telkens om goedkeuring. Dat is niet aantrekkelijk. En wanneer de afspraak eenmaal staat spreekt het natuurlijk voor zich om op tijd en liever iets te vroeg te komen.

Begroeten van je date

Hoe begroet je een date? Daar zijn de meningen over verdeeld. De drie zoenen op de wangen zijn allang verleden tijd, maar we doen het nog steeds. Als je de noodzaak voelt om te zoenen, geef er dan 1 tot maximaal 2. Een vriendelijke handdruk is misschien een stuk netter en komt ook minder opdringerig over. Toch is dit een lastige, want het kan alle kanten op. Met een handdruk zeg je misschien dat je niet heel geïnteresseerd bent terwijl de avond al verpest is als iemand een stap naar achter doet als je hem of haar een zoen op de wang wil geven. Probeer de situatie te lezen en in te schatten en dan komt het vast wel goed.

Smakken, boeren en winden laten

Het is nu een open deur die we intrappen, maar dat doen we toch al te graag. Want het is natuurlijk not done om tijdens een date te smakken of met je mond open te eten als je in het restaurant zit en uiteraard is boeren of winden laten ook niet toegestaan. Voel je toch de drang om te boeren of een wind te laten? Loop dan gewoon even naar het toilet en claim een momentje voor jezelf. Smakken, met de mond open eten, boeren en winden laten zijn keiharde dealbreakers.

Date afronden

Top. Tot zover ben je goed bezig en ben je aan het einde van je date gekomen. Je hebt je aan de spelregels gehouden en je hebt op subtiele wijze laten blijken dat je iemand interessant vindt. Door bijvoorbeeld tijdens een wandeling even een hand op een schouder te leggen of iemand een zetje te geven als die een grapje maakt. Na de date gaan jullie hoogstwaarschijnlijk allebei naar huis. Op dit moment is het belangrijk om eerlijk te zijn. Wil je elkaar nog een keer zien? Spreek dat uit. Wanneer dat niet het geval is, kun je daar gerust open en eerlijk in zijn. Vooral in situaties waarbij slechts één partij geïnteresseerd is, is het beter om open en eerlijk te zijn dan om iemand valse hoop te geven.